Yttilän kyläyhdistys
 
* Yhdistys
     
Palaa sivuston etusivulle
Palaa edelliselle sivulle
 
 


Napsauta karttaa,
jos haluat katsella sitä lähempää

  Lähiosoite Pyhän Henrikintie 348 (Museokoulu)
     
  Postiosoite 27750 Köyliö
     
  Yhteyshenkilöt Sari Minkovitsch, puheenjohtaja
     
  Puhelinnumerot

Sari Minkovitsch, 050 344 0518
Merja Mikkola, 040 561 5917

     
  Shköposti sarminko(at)gmail.com , merja.mikkola24(at)gmail.com
     
  Kotisivuosoite http://yttilan.kylayhdistys.fi
     
     
  Tuotteet

Vuokrattavana:

  • Henrikki-kajakki
  • Intiaanivene
  • Tuulihaukka-teltta (4mx8m)
  • Grilli

Myytävänä:

  • Verso- mukit

Lisätietoja: Sari Minkovitsch, 050 344 0518

     
  Esittely

Yttilä – kylä talonpoika Lallin juurilla

Köyliönjärven kauniissa kansallismaisemassa sijaitsee rauhallinen Yttilän kylä. Kylän pääraitti on osa historiallista Huovintietä ja tie on saanut kylän kohdalla valtakunnallisen museotien luokituksen.
Tie on myös osa keskiaikaista 140 km:n pituista Pyhän Henrikin pyhiinvaellusreittiä, joka alkaa Turun Nousiaisista, vie Köyliöjärven kirkkoluodolle ja loppuu Kokemäen Ylistaroon Piispa Henrikin saarnahuoneelle. Nykyään pyhiinvaeltajat kulkevat Yttilän ohi ”kesä – Heikin” eli kesäkuun 18. päivän tuntumassa, jolloin Köyliöjärven kirkkokarilla pidetään messu.

Yttilän kyläraitin pohjoisessa päässä, Köyliön VPK:n rakennusta vastapäätä on monen tuntema hää- ja tanssipaikka, Lallintalo tai puhekielessä ”Lallis”. Kyläraitin keskellä on suosittu tilausravintola Korkea Tammi, missä voi järjestää persoonalliset syntymäpäivät, firman virkistys- tai koulutuspäivän. Korkeassa Tammessa on myös säännöllisesti hauskoja ohjelmallisia iltoja, jonne istumapaikka varataan etukäteen.

Lähin ruokakauppa sijaitsee järven toisella puolella Kepolan kylässä 5 km:n päässä. Säkylän keskustassa 7 km:n päässä on isoja marketteja ja erikoiskauppoja. Lähin postilaatikko sijaitsee Kankaanpään kylässä n. 3 km:n päässä Yttilästä.

Kylässä on ollut asutusta jo kauan, sen arvellaan olevan ainakin myöhäiskeskiaikaista perua. Vanhasta asuinpaikasta kertovat myös arkeologiset löydöt Köyliönjärven keskellä sijaitsevassa niemessä, Yttilän Ottassa, missä on opastauluin varustettu muinaispolku. Suomen keskiajalla syntyneen ja 1600-luvulla muistiin merkityn Piispa Henrikin surmavirren mukaan piispan surmasi Köyliöjärven jäällä talonpoika Lalli, ”hyvä neuvo niemen päässä”. Lallin asuttama talo saattoi siis olla juuri Yttilän Ottan tuntumassa.

Yttilän Ottassa on nykyään yleinen uimaranta, hyppytorni sekä kunnan omistama mukava sauna takkatupineen. Saunan voi vuokrata Säkylän keskuksen numerosta 02 83 281. Ottassa vietetään vuosittain leppoisa juhannusjuhla isoine kokkoineen Yttilän kyläyhdistyksen järjestämänä.

Kylän kokoontumispaikkana toimii vuonna 1881 valmistunut Köyliön ensimmäinen kansakoulu, nyt nimeltään Museokoulu. Kyläyhdistys lunasti kiinteistön itselleen joulukuussa 2015, juuri ennen Köyliön ja Säkylän kuntien liitosta.

Museokoulussa on museoituna iso luokkahuone käyttökokoelmineen. Pieni luokkahuone on varattu kangaspuille, joissa voi tehdä monenlaisia kudonnaisia pientä kausimaksua vastaan. Viihtyisä kahden huoneen ja keittiön opettajanhuoneisto on vuokrattavissa yksityisiin pieniin tapahtumiin, harrastuspiireille ja yhdistyksille.

Museokoulun pihalla on viihtyisä lasten leikkikenttä, jossa järjestetään toisten kyläyhdistysten ja eri yhteistyökumppanien kanssa ohjattua leikkikenttätoimintaa kesäkuussa. Leikkikenttäohjaajat ovat vuorovuosina joko Museokoulun tai Lallin koulun kentällä.

Museokoulun pihamaalla pidetään kesäaikaan kerran kuussa iltatori kirpputoreineen. Keskikesällä Köyliö-päivillä koulun mölkkykentällä otellaan jännittävä kylien välinen kisa. Köyliim Mölkky 03 ry harjoittelee kentällä säännöllisesti koko kesäkauden.

Sadonkorjuun aikaan, syyskuun toisena viikonloppuna Museokoulun pihamaalla järjestetään Syysmarkkinat. Jouluna ja kevättalvella Museokoululla järjestetään erilaisia musiikillisia tapahtumia.   
            
Lumisina talvina Köyliöjärven jäälle tehdään säiden suosiessa järven kiertävä hiihtolatu, jonne pääsee myös kyläyhdistyksen ylläpitämän Hiisinrannan kautta. Hiisinrannassa on kesäisin myös matonpesupaikka.

Toimintansa tukemiseksi kyläyhdistys vuokraa 4m x 8m kokoista Tuulihaukka-telttaa sekä grilliä. Kesällä on vuokrattavissa Henrikki-kajakki ja intiaanivene. Yhdistyksellä on myös myytävänä koristeellisia Verso-mukeja, joiden esikuvana ovat kylässä 100 vuotta sitten toimineen maakauppias Vinnarin savipajassa muotoiltu vihreä ruukku.


     
  Kylyhdistys Yttilä
     
   Pohjakartta ä Maanmittauslaitos, lupa nro 467/MML/08