Köyliöläisten yrittäjien, maatilayrittäjien ja yhdistysten palvelu- ja tuotehakemisto
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vanhat tiedotteet
Kuninkaanlähteen puhdistus
19.08.2015

Kankaanpään Kyläyhdistys on käynnistänyt mittavan Kuninkaanlähteen puhdistus- ja kunnostustyön. 

Kyläyhdistys vetoaakin nyt seudun asukkaisiin, jotta kukin oman kortemme kekoon kantamalla viemme tämän tärkeän ja ainutlaatuisen projektin maaliin saakka.


Toivomme henkilökohtaista rahallista avustusta. Avustukset voi maksaa lähdehankkeen omalle tilille FI47 5476 8520 0017 09.


Työn etenemisestä ja talkoihin osallistumisesta voi ottaa yhteyttä  esimerkiksi Anne Reunaseen (0400-606362) tai Keijo Mattilaan (040-7689276).

Lähteen virtaamaa ja sääolosuhteita voi seurata linkistä.  Hanke

Hankkeen tavoitteena on poistaa Kuninkaanlähteen pohjasta vesikasvien ja puunlehtien muodostamaa biomassaa. Kuninkaanlähteen vesi ohjataan työn kuluessa Pikkulähteen ja lähdepuron kautta Köyliönjärveen.

Lähteen pohjamassa poistetaan koneellisesti ja osin lapioiden. Poistettu maa-aines läjitetään lähteen eteläpuolelle, Köyliön kunnan alueelle. Työhön kuuluu myös lähdepuron siistiminen ja lehtipuiden poistaminen lähteen tuntumasta.

Leader Pyhäjärviseutu ry on myöntänyt hankerahoitusta Kuninkaanlähteen puhdistukseen.  Jotta hanke saataisiin käytännössä toteutetuksi, tarvitaan vielä melko paljon ns. kylän omarahoitusosuutta.  Myös talkootyötä tarvitaan.

Taustaa

Köyliön Kankaanpään kylässä sijaitseva Kuninkaanlähde on tiettävästi Suomen kolmanneksi suurin lähde ja siitä erikoinen, että se sijaitsee aivan asutuksen keskellä.

Kuninkaanlähde kuuluu (tiettävästi pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurin) purkaumaltaan Suomen suurimpiin ja on siitä erikoinen, että se sijaitsee aivan asutuksen keskellä.

Kuninkaanlähteen kautta virtaa joka vuorokausi vuodenajasta ja olosuhteista riippuen 1 500-5 000 m³ hiekkaharjusta pulppuavaa pohjavettä. Asiantuntijan mukaan lähteen kautta tuleva puhdas vesi on elintärkeä Köyliönjärven veden laadun kannalta. Valitettavasti vuosien saatossa lähteen pohja on liettynyt.

Kesäaikaan lähteen vesi on samentunut ja sen pohja on vesikasvien täyttämä

Lähteen historiaa

Laaja noin hehtaarin kokoin Kuninkaanlähdelampi on syntynyt luonnonuomaa patoamalla.Lampi on tarvittu, että saadaan riittävästi vettä vesimyllyn pyörittämiseen.

Padon rakentajista ei ole tietoa, mutta arvellaan kylän talojen työväen ja ehkä Ruotsi-Suomen armeijan sotilaiden olleen rakennustyössä mukana. On vaikea uskoa, että 10 kylän taloa olisi selvinnyt noin 50 metriä pitkän ja useita metrejä korkean patorakennelman rakentamisesta.

Lähdepuron varrella on ollut parhaimmillaan kaksi vesimyllyä. Nykyisin enää yksi Martin mylly, jonka kunnossapidosta kyläyhdistys on vastannut yhdessä edesmenneen myllärisuvun edustajan Antti Martin kanssa.

Tervanpoltto

Lähteen tyhjennyksen yhteydessä on myös paljastunut, miten tärkeä elinkeino tervanpoltto on kylässä myllytoiminnan lisäksi ollut.

Hiekan ja tervan sekoittumisesta syntyneet ”tervakivet”, haudoista peräisin olevat hiilet, terva-astioiden kappaleet ja kenties terva-aittoihin kuuluneet hirsirakenteet kertonevat tästä ajasta. Jäänteistä on paikallistettavissa jopa kahdeksan tervahaudan sijainti lähteen tuntumassa.

Lähteen veden merkityksestä

Kuninkaanlähteen vedellä on ollut suuri merkitys sen ympäristön asukkaille elintarvikkeiden jäähdyttäjänä ennen jääkaappiaikaa.

Löytyneiden savi-, posliini- ja lasi- ja peltiastioiden palasten runsaus kertoo, ettei lähdettä ole suinkaan käytetty vain maitotonkkien ja –kannujen  jäähdytykseen, vaan monenlaisissa erilaisissa astioissa on säilytetty todennäköisesti kaikenlaista sellaista ruokaa, mitä nykyään säilytetään jääkaapissa.

Lähteen tyhjennyksen ja itäpään puhdistuksen yhteydessä vedessä sijainneiden puurakenteisten sekä tiilillä ja kivillä tuettujen ”kellareiden” tukirakenteita on paikoitellen vieri vieressä. 
 
>> Vanhat tiedotteet
 
 
Yrityshaku
Yrityshaun käyttöohjeet Yrityshaun
käyttöohjeet
Sanahaku

Toimiala

Nimihaku
>>Listaa kaikki
tai
Anna haettavan nimi:

Kyläyhdistysalue

Toimintamuoto
Maatila Muu
Yhdistys Yritys
Hae